Жити згідно з чітко спланованим розкладом, з одного боку — досить раціональне та зрозуміле рішення.
Проте є й зворотний бік медалі.
🔸Суворий розпорядок дня позбавляє людину можливості заводити нові цікаві знайомства, подорожувати, відкриватися новим знанням та захопленням.
🔸У вас може з’явитися відчуття, що ви проживаєте один і той же день по колу.
Проте рутину можна перемогти. Для цього достатньо дотримуватися таких рекомендацій:
💖Скоротіть дратівливі тригери.
Боротьбу з рутиною необхідно розпочати з виявлення подразників. Для цього вам необхідно зрозуміти, які і коли у вас виникають емоції протягом дня.
📌Наприклад, вранці ви відчуваєте гнів, коли стоїте у заторі по дорозі на роботу, але приїжджаючи в офіс, ви відчуваєте масу позитивних емоцій від спілкування з колегами за чашкою кави.
Випишіть всі дратівливі ситуації, навіть найменші та незначні. Потім виберіть найнеприємніші пункти зі списку і постарайтеся замінити їх.
📌Наприклад, можна вибрати новий маршрут на роботу, щоб не стояти у заторі й менше нервувати.
💖Опишіть ідеальний день.
Постарайтеся дотримуватися прописаного хоча б частково. Не забувайте включити в опис цього дня маленькі радості та приємні дрібниці, які зможуть зробити ваше життя кращим.
💖 Супроводжуйте невеликі перемоги невеликими нагородами.
Згадайте про позитивне підкріплення. Навіть у разі простих дій важлива нагорода. Однак не варто намагатися цілитися у щось недосяжне. Придумайте реалістичну мету. Як тільки досягнете її, порадуйте себе чимось.
💖 Почніть розвиватися.
До самовдосконалення можна віднести заняття спортом, вивчення іноземних мов, читання книг, відвідування різних курсів, оволодіння новою професією і таке інше. Чим більше в людини захоплень, тим різноманітніше її життя.
💖 Використовуйте принцип «зроби хоч щось».
Виконання навіть не складних, простих дій дає нам мотивацію продовжувати проводити час продуктивно.
_Юлія Ворман, практичний психолог.